Desember

Det kalde havet i desember bugner av liv og gir opphav til førsteklasses råvarer over hele landet. Julen er her og det er tid for å fremme de gode mattradisjonene vi har i Norge.

Det meldes om god kvalitet og tilgang på torsk i hele landet. Silda er tilgjengelig i store deler av landet og sjøkrepsen er nå av god kvalitet på Vestlandet, Sørlandet og Østlandet. Østlandet og Sørlandet melder om god tilgang på brosme. Laksen er tilgjengelig og av god kvalitet over hele landet.

På denne årstiden har nordmenn spist både fersk og konservert fisk. Fiskefangsten ble før i tiden konservert for å kunne rekke til neste sesong. I dag konserverer vi hovedsakelig for å kunne fremme de gode smaks- og aromastoffene. Røkt, saltet, tørket, lutet, raket, gravet, bokna og perset fisk. Kjært barn har mange navn.

Torsk

Juletorsken har mindre mattilgang, noe som gir en høyere muskel-pH etter død. Dette resulterer i en større vannbindingsevne med et saftigere kjøtt som resultat. Vinterens kalde vann gir også en fastere fisk. Den ferske torsken er helt ypperlig nå! Torsken er en veldig allsidig fisk og kan brukes til så mangt. I Nord-Norge spises ofte boknafisk rundt juletider, i Bergen er persetorsken en kjent tradisjon og på Sørlandet er lettsaltet torsk en juleslager. Ellers er jo lutefisken en kjent tradisjon i hele landet.

Sild

Nå har silden et optimalt fettinnhold som gir svært god kvalitet. Den tradisjonsrike fisken er nydelig både fersk, speket, røkt og surnet.

Sjøkreps

Sjøkrepsen er definitivt av best kvalitet på denne tiden av året. Om vinteren legger sjøkrepsen opp et energilager til vårens gyting, noe som resulterer i fyldige kreps med en søtlig og god smak.

Brosme

Brosmen er også full av smak på denne tiden av året, med et fast og fint kjøtt. Mange regner den som den mest velsmakende av torskefiskene, og den har et vidt spekter av bruksområder. Den er tradisjonelt svært populær lettsaltet.

Laks

Oppdrettslaksen har en jevn og forutsigbar kvalitet hele året og har derfor mindre sesongvariasjoner enn villfisken. Gravet, raket og røkt laks er for mange nordmenn blitt en viktig del av juletradisjonen. På 1300-tallet til 1800-tallet ble laksen gravet ned under jorda en tid under modning, og likner nok mest på det vi i dag kaller rakfisk. Nå er rakfisken ferdig modnet etter flere måneders melkesyre-fermentering. Gravlaksen som vi kjenner den får vi ved å marinere fisken i salt og sukker i noen døgn.

Vi ønsker dere alle en god jul med mye spennende sjømat på menyen!

Bon appétit!

[movedo_single_image image=»14846″]
150 150 Sjømatspire
Share
0%

Den store sjømataksjonen

Her kommer det en egen Sjømatspire-quiz du kan delta på og vinne kule premier!

I mellomtiden test din kunnskap om sjømat og fisk !

1 / 7

1. Hva er klassens fem beste tips for å få barn og unge til å spise mer sjømat?

Hint...

Her står et hint.....

2 / 7

2. Hvor lang kan en torsk bli

3 / 7

3. Hvorfor må vi være forsiktige med mengden tang og tare vi spiser?

4 / 7

4. Hva er de viktigste næringsstoffene i rød fisk?

5 / 7

5. Hvilken skole går du på?

6 / 7

6. Kan du helsemyndighetenes kostråd om sjømat?

7 / 7

7. Hva slags matvarer hører til matvaregruppen sjømat?

Takk for svarene, fyll ut skjema nedenfor og send til Sjømatspire.

Din score er

Gjennomsnitts score er 46%