Og fisk er ikke
bare fisk!
Det finnes mange forskjellige typer fisk. De både ser forskjellige ut og smaker forskjellig.
Hvis du selv ikke tror at du er glad i fisk, kan du tenke litt over hvorfor.
Kanskje liker du en annen type fisk? Eller kanskje er du ikke så glad i kokt fisk, men liker veldig godt sushi eller stekt fisk?
Du skal nå på oppdrag for å lære med om havet, maten vi finner der og ikke minst yrkesmulighetene du har rett foran deg!
I Sjømatspire skal du få lære, være kreativ og få tenke nytt!
Visste du at
Mennesker kan skille mellom 10.000 ulike lukter? Luktesansen vår er ekstremt følsom for visse lukter, og det sterkest luktende stoffet vi kjenner er det vi blant annet finner i hvitløk og råtnende kjøtt.
Luktesansen
Det at luktesansen vår er så følsom, kan faktisk være ganske nyttig. Vi kan for eksempel bruke luktesansen vår for å finne ut om mat har blitt dårlig eller ikke.
Du har kanskje sett at det står en datostempling på matvarer i butikken? Selv om det er fint å se på datoen, er det enda viktigere å stole på sansene våre.
Test deg selv!
- Hva slags matvarer hører til matvaregruppen sjømat?
- Kan du helsemyndighetenes kostråd om sjømat?
- Hva er de viktigste næringsstoffene i hvit fisk?
- Kan du helsemyndighetenes kostråd om sjømat?
- Hva er de viktigste næringsstoffene i hvit fisk?
Kunnskap
I Sjømatspire skal du få jobbe med ulike oppgaver som gjør at du skal bli bedre kjent med sjømatnæring, ulike typer sjømat og ikke minst hvilke muligheter du har innen restaurant- og matfag.
Test deg selv!
Klarer du å få 100% rett?
Ditt valg
Hvilken vei har du tenkt å gå videre?
Og hvilke faktorer er viktig for at ditt yrkesvalg?
Se videoene under for å få et innblikk i noen av de mulighetene som ligger i mat-og restaurantfag og fiskerifag.